Formix

Sme v strehu a neunikne nám ani ten najmenší detail. S našim pokrokovým online magazínom, na tom budete rovnako. Neprehliadnite žiadnu z aktuálnych udalostí.

iOS alebo Android? Aké sú základné rozdiely, a čo sa teda viac oplatí, podľa vašich preferencií?


iOS – funguje ako uzavretá platforma. Dá sa povedať, že firma Apple si dosť stráži čo, a koho do svojho systému vpustí. Určité funkcie, updaty alebo aplikácie si radšej vyrobí sám, ako by ich mal kupovať.

mobil

Android– ten funguje už trocha inak. Prakticky, rôzne spoločnosti nakúpia systém android od Googlu, a prispôsobujú si ho. Základné rozdiely sú, že pokým Apple navrhne aktualizáciu, dokáže ju aj ľahko a postupne hneď zaradiť do všetkých zariadení. Avšak android musí najprv inovovať Google, a tretie strany musia aktualizáciu následne aplikovať do svojich systémov. Čiže aktualizácia môže byť vytvorená už dlho, no potrvá, kým sa dostane do zariadení užívateľov.
              – Google sa samozrejme snaží vyriešiť túto problematiku, preto prišiel na trh Pixel – smartfón od googlu, ktorý vám ponúka úplne čistý android.

Súkromie:
iOS – ako taký sa spravidla snaží o vás ako človeku získať čo najmenej informácií, ktoré dokonca neprepojuje s inými zariadeniami tohto softvéru, ktoré vlastníte.
Android– váš google účet zbiera všetky informácie, ktoré sú využiteľné. Aj keď si napríklad kúpite nový telefón, hneď po prihlásení sa s google účtom ktorý ste predtým využívali, už dokáže umelou inteligenciou predvídať obsah, ktorý vás zaujíma.

telefon

Aplikácie:
iOS– aplikácie sú často platené, no má to opodstatnenie- sú kvalitnejšie. Logicky, keďže ste ochotní si za aplikáciu zaplatiť, ste pre vývojárov zaujímavým zákazníkom, čo sa odráža aj na kvalite.
Android– rozhodne ponúka oveľa viac aplikácií, no nie všetky vyhovujú kritériám vhodným pre vaše zariadenie. Pochopiteľne, je to z toho dôvodu, že variant androidových smartfónov je niekoľko desaťtisíc, no všetky sú odlišné.

Cena:
Spravidla sa ceny za Apple produkty bývajú vyššie. android vám teda ponúka smartfóny za oveľa nižšie sumy, no ak by ste chceli android výkonovo podobný iOSu, cenové relácie sú viac-menej podobné. Samozrejme, nájdu sa smartfóny s androidom, ktoré ako sa hovorí, aj za nižšiu cenu predvedú väčšie divadlo.

Bezpečnosť:
Počet útokov na iOSy a Androidy je rozhodne odlišný. Kým si na android vyslovene musíte nainštalovať antivírus, tak pre iOSy je antivírus celkom zbytočný už len z hľadiska toho, ako je sám ten systém navrhnutý a uzavretý