Formix

Sme v strehu a neunikne nám ani ten najmenší detail. S našim pokrokovým online magazínom, na tom budete rovnako. Neprehliadnite žiadnu z aktuálnych udalostí.

Pracovné cesty

Služobná alebo pracovná cesta zahŕňa určitú vzdialenosť, ktorú musíte prekonať kvôli pracovnému cieľu. Obvykle sa jedná o nejaké pracovné stretnutie alebo školenie, buď zahraničné alebo tuzemské. Môže byť takisto viacdňové alebo jednodňové. Na ceste sa môžu použiť akékoľvek dopravné prostriedky a náklady, ktoré vzniknú s cestovaním na pracovnú cestu by vám mali bez problémov uhradiť. Prípadne vám dajú zálohu ešte dopredu.

letadlo

Zahraničná cesta

Keď cestujete do zahraničia záleží od krajiny, do ktorej vás vyslali. Vyslať vás môžu už asi takmer všade. Na preplatenie vašej pracovnej cesty si dávajte pozor, pretože sumy náhrad sa každým rokom môžu meniť. Takisto záleží od dĺžky vašej pracovnej cesty, pretože na deň sa to prepláca podľa počtu hodín. Náhrady za pracovnú cestu v zahraničí môžu byť celkom pekné čiastky a hlavne preto, že na pracovnú cestu do zahraničia určite nejdete na jeden deň, ale na obyčajne dlhšie obdobie.

busines

Cesta v našej krajine

Náhrady v rámci našej krajiny už nie sú také horibilné čiastky, ale môžu vás potešiť na výplatnej páske. Ak sa zdržíte aj dlhšie určite sa vám to oplatí. Veď aj tu platí príslovie, že keď neprší, aspoň kvapká. To znamená, že si treba vážiť každé jedno euro, ktoré získate, pretože kto si neváži aj málo, veľa mať nebude. A aj keď bude, tak nebude z toho extra šťastný, ale spôsobí mu to samé problémy.
Minimálne ak ste podnikateľ a boli ste niekde na dovolenke stojí za zváženie, či si túto dovolenku nedáte do nákladov na základe toho, že by to bola akože pracovná cesta. Určite vás tu nechcem navádzať na podvádzanie, ale určite to nie je až taký veľký podvod, pretože som sa s tým stretla už viackrát. Stačí si nájsť meno osoby, s ktorou ste sa akože stretli a napísať to do cestovného výkazu. Myslím, že vám to môže aspoň pár eurami pomôcť k lepšiemu výsledku hospodárenia.