Formix

Sme v strehu a neunikne nám ani ten najmenší detail. S našim pokrokovým online magazínom, na tom budete rovnako. Neprehliadnite žiadnu z aktuálnych udalostí.

Top najkrajšie jaskyne Slovenska

Hneď na úvod vám predstavíme jeden z najväčších unikátov, ktoré na Slovensku máme. Ochtinská aragonitová jaskyňa je zaradená do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Zároveň je jediná svojho druhu v strednej Európe. A to vďaka jej aragonitovému zdobeniu. Leží v krásnom prostredí Slovenského rudohoria medzi Jelšavou a Štítnikom. Keď pôjdete k vchodu, príde vám to ako veľmi nenápadná jaskyňa a nechodí do nej toľko návštevníkov ako do iných a známejších, no vo vnútri je to krása. Jej vnútro je totižto z minerálu – aragonitu a jej výzdobu tvoria očarujúce aragonitové trsy. Najstaršia generácia aragonitu má až stotridsaťosem tisíc rokov. Najkrajším miestom je jednoznačne sieň Mliečnej dráhy, kde strop pokrývajú belavé časti aragonitu. Toto miesto náhodne objavili v roku 1954. Je jednou z troch aragonitových jaskýň na svete. Ak si chcete pozrieť tie, musíte ísť až do Mexika alebo Argentíny.

kusy ledu.jpg
 
Titul – jedna  z najväčších patrí jaskyni Domica. Nachádza sa na slovensko-maďarských hraniciach a  je súčasťou dlhého, až dvadsaťpäť kilometrového jaskynného systému, ktorého menšia časť leží na Slovensku. Domica je prepojená s jaskyňou Čertova diera. Spolu s Baradla v Maďarskej republike, tvorí jeden celok. Objavil ju Ján Majko 3. októbra 1926. Zážitok, na ktorý nezabudnete vám prinesie romantická plavba po podzemnej riečke Styx alebo kaskádové vodopády – Rímske kúpele. Neskutočná výzdoba vo forme stalagmitov i stalaktitov. Určite si vaše oko všimne aj vyšší počet netopierov. Domicu poznáte aj z nesmrteľného filmu – Soľ nad zlato.

jeskyně.jpg
 
Demänovská ľadová jaskyňapatrí k tým starším v Európe. Je zaujímavá tým, že si dokáže po celý rok udržiavať svoju ľadovú výplň. Ľad v jaskyni sa začal tvoriť pred približne štyristo až päťsto rokmi. Jaskyňa prispela aj k zopár archeologickým nálezom kostí zvierat, ako napríklad jaskynného medveďa.